Acum multi ani am avut sansa sa fiu printre primii din Romnania care se ocupa de telefonia mobila, pentru ca spre bucuria mea lucram la o firma care se ocupa cu traducerea documentatiei din limba franceza in romana si invers pentru prima firma de telefonie mobila ce a patruns pe pamantul romanesc. Da, este vorba de Dialog daca mai tineti minte – iar ei aveau nevoie de distribuitori de telefoane mobile. Pe vremea aceea avem o forma in Tulcea, una mica si care abia supravietuia printre rechinii zonei. Evident ca ma miscam si eu printre ei, pentru ca le reaparam calculatoarele.
Cel mai vandut smartphone in Romania anul acesta
Deci cum spuneam cei de la Dialog impreuna cu cei de la Connex faceau legea in anii 1996, la putina vreme aparuse deja Zapp – o chestie de telefon fara cartela. Daca nu as fi crezut – in mod eronat – ca la preturile acelea nu o sa fie clienti nici pentru 10 lei profit anual, acum poate alta paine mancam eu. Dar a trecut vremea telefoanelor cu abonamemnt de 60 de minute pe luna si am ajuns iata la mii de minute incluse in abonament si la costuri mult mai mici.
Prin vara anului 1997 am descoperit ca nu am avut dreptate, cele mai vandute modele erau Nokia banana si Ericsson T 20 (sper ca nu ma inseala memoria). Anul 2000 a insemnat de fapt victoria telefoniei mobile in Roamania, eu pierdusem deja startul, dar ma bucuram ca ma mentin pe piata IT cu calculatoarele si programele de contabilitate. Orange si Vodafone sunt noii protagonisti pe piata de telefonie mobila din tara noastra, iar din 2014 cei de la Deutsche Telekom au patruns si ei pe piata romaneasca. Astfel ajungem din era caramizilor gen Sagem si Alcatel la iPhone, Samsung si HTC.
O veste buna pentru cei ce vor sa vanda si ei telefoane mobile, posesorii de telefoane de top le schimba odata la sase luni, iar cei din categoria medie odata la doi ani! Deci piata este, depinde acum cum ii convingi sa ia prin tine (sau de la tine – desi ma indoiesc ca treci de etapa vanzarilor prin afiliere). Ca sa revenim la titlul articolului nostru, in Romania topul este inversat, adica daca pe plan mondial Apple a vandut cel mai bine si Samsung a fost pe locul secund, in Romania cel mai vandut telefon anul trecut a fost Samsung Galaxy.