Daca reteaua WLAN a incetat sa functioneze, pot fi multe motive. Majoritatea problemelor posibile sunt usor de remediat cu propriile puteri – exact cum, va spunem in articol.
Wi-Fi-ul nu functioneaza: nu sunt online ?
In primul rand, ar trebui sa incercati sa stabiliti o conexiune WLAN cu un alt dispozitiv. De exemplu, daca reteaua a cazut pe un laptop, incercati sa conectati un smartphone la acesta. Acest lucru va va anunta daca Wi-Fi functioneaza in general sau daca problema nu este legata de un anumit dispozitiv.
Daca este posibil, conectati, de asemenea, un computer sau laptop la router folosind un cablu LAN, apoi verificati conexiunea la Internet. Daca inca nu va puteti conecta la Internet, trebuie sa recastigati mai intai accesul la retea inainte de a configura accesul wireless.
Ati oprit si pornit routerul din nou?
Oricat de simplu ar suna, multe probleme pot fi rezolvate printr-o repornire rapida. Cel mai bine este sa incercati mai intai sa faceti acest lucru pe dispozitivul final, de pe care incercati sa accesati reteaua. Apoi, daca problemele de conectare inca persista, reporniti routerul.
Viteza internet scade dupa conectare: ce sa faci?
Nu va functiona fara parola corecta
In general, ar trebui sa va protejati parola Wi-Fi de acasa. Trebuie introdus corect nu numai in router, ci si pe toate dispozitivele utilizate pentru conectare. Cand atribuiti o parola la router, trebuie sa selectati, de asemenea, tipul de criptare, cum ar fi WEP, WPA sau WPA2. Daca aveti probleme, ar putea merita sa treceti la un alt standard – de exemplu, dispozitivele mai vechi nu fac fata WPA2.
Alocarea SSID pentru WLAN
Daca nu va gasiti deloc reteaua Wi-Fi in lista disponibila, deschideti setarile routerului si verificati daca are un nume. Acest asa-numit SSID trebuie activat in parametrii routerului si nu uitati.
Remediati problemele cu driverul
Se poate intampla ca driverele dvs. sa fie corupte de un program tert sau de o instalare necorespunzatoare. In acest caz, va trebui sa vizitati pagina producatorului routerului si sa descarcati din nou driverele. Ce dispozitiv utilizati este cel mai simplu mod de a afla in managerul de dispozitive:
Introduceti linia „Device Manager” in fereastra de cautare Windows si executati programul.
Randul „Adaptori de retea” ar trebui sa indice routerul WLAN.
De asemenea, puteti gasi drivere noi facand clic dreapta pe adaptor si facand clic pe articolul „Actualizare drivere …” din meniul care apare.
Verificati intervalul Wi-Fi
Adesea apar probleme, de exemplu, din cauza razei mici a semnalului sau a zidurilor de beton armat din cladirile noi, care protejeaza puternic semnalul routerului. Astfel, el devine atat de slab, incat nu poate trece prin doi sau mai multi ziduri. Ca „solutie”, instalati un repetor WLAN sau rearanjati routerul intr-o alta locatie: de preferinta, in centrul apartamentului si la o anumita altitudine, si nu sub masa sau dulap. Cititi mai multe despre cum se instaleaza corect routerul intr-un articol separat.
Cum se instaleaza corect routerul: cele mai bune sfaturi si idei
Evitati interferentele
In plus, sursele de interferenta de la diferite dispozitive electrice va pot bloca reteaua WLAN. In acest caz, ar trebui sa le dezactivati sau, chiar mai bine, sa le plasati in alta parte. In cladirile rezidentiale mari, interferentele in reteaua Wi-Fi pot aparea chiar si pentru ca prea multi utilizatori folosesc acelasi canal radio. In acest caz, trecerea la un alt canal prin setarile routerului ajuta. In plus, schimbarea frecventei de la 2,4 GHz la 5 GHz (sau invers) poate elimina interferentele, cu conditia ca routerul si echipamentele utilizate sa fie compatibile si sa sustina ambele benzi.
Mecanismul de securitate blocheaza Wi-Fi?
Daca sunteti sigur ca parola Wi-Fi este corecta si echipamentul dvs. este compatibil, dar conexiunea inca nu functioneaza, acest lucru se datoreaza probabil filtrului MAC. Dar ce este exact asta?
Adresa MAC are o lungime de 48 de biti si este atribuita individual fiecarui adaptor de retea.
Astfel, pentru a spori si mai mult securitatea in reteaua dvs., puteti introduce permisiunea de a conecta dispozitivele cu adrese MAC specifice in router.
Daca aveti un dispozitiv nou si filtrul MAC este activ, atunci conexiunea nu va reusi. Puteti rezolva problema prin simpla dezactivare a filtrului sau prin introducerea unei noi adrese MAC in lista de permise.
Wi-Fi este activat?
Poate ca pur si simplu nu ati pornit Wi-Fi-ul in bara de stare a laptopului. La unele dispozitive, comutatorul de retea este atat de mic si inconstient incat este posibil sa nu observati ca nu este activat. Verificati setarile retelei si reconectati-va la Wi-Fi daca este necesar.
Daca niciun sfat nu a ajutat la restabilirea accesului la retea, contactati ISP. Daca confirma prezenta unui semnal pe linie, atunci problema este in echipamentul tău. Poate ca routerul poate fi reparat sau inlocuit in garantie – asigurati-va ca consultati producatorul.