Daca ai unul sau mai multe site-uri si vrei sa stii ce trafic ai pe fiecare site in parte poti folosi Google Analytics in WordPress, asta daca folosesti acest CMS pentru site-ul tau. Implementarea nu este chiar asa de greu de facut, primul pas este sa inscrii site-ul in Google Analytics, apoi copiezi codul in Header.php si gata, ai rezolvat problema! Evident ca poti folosi si un plugin, insa nu recomand asta pentru ca sunt posibile doua probleme: maresti numarul acestora si deci ingreunezi incarcarea site-ului si apoi a doua problema este ca risti sa adaugi vulnerabilitati la site.
Instalare Google Analytics in WordPress
Azi am ales si eu sa instalez Google Analytics in WordPress deoarece am un decalaj in Google search console – adica datele afisate sunt de acum doua sau trei zile, in plus dupa ultimul UpDate de la Google ceva nu mai este asa cum era. Adica a scazut traficul si vreau sa aflu si de ce! Sper ca acum sa fie mai bine, desi am probleme cu a intelege cum anume sa interpretez datele din Google Analytics, vad intr-adevar traficul in timp real pe site, dar inca nu gasesc cuvintele cheie pe care se acceseaza site-ul. Nici macar sursa acestui trafic nu o prea vad, asa ca mai am de invatat impreuna cu voi.
Analizarea traficului in Google Analytics
O prima chestie care trebuie inteleasa: rata de respingere. Google Analytics ne arata cati dintre cei care viziteaza site-ul ies in cateva secunde de pe el. Adica nu prea vad ce anume cautau acolo si deci parasesc site-ul in favoarea unei noi cautari. Ideea lor este ca un vizitator sa mai acceseze si alte pagini pe site, de fapt la asta se rezuma totul. Deci daca totusi vizitatorul a gasit ce ave anevoie si iese de pe site-ul tau, atunci asta va fi considerata tot o respingere din punctul de vedere al motorului de cautare.
Cuvintele cheie in Google Analytics
In mod evident cel mai important instrument pentru un WebMaster este acela care ne arata cuvintele cheie cu care se intra pe site-ul nostru. Nu stiu de ce, dar am impresia ca aceasta informatie este oferita de Google doar contra cost [ sau deloc ]. Exista ce-i drept sectiunea surse trafic, dar cel putin acum la mine este goala. O sa vad si maine cum stau treburile, ma gandesc ca acum ca am pus ambele variante pe site [ adica si WMT si Analytics ] imi va fi mai usor sa inteleg ce e cu principalul meu site ca sursa de venituri.
Concluzii dupa instalarea Google Analytics
La prima impresie se pare ca in afara de faptul ca vad in timp real traficul pe site nu am gasit informatii suplimentare care sa ma ajute sa cresc traficul pe site. Dar ce poti afla in 30 de minute de cand am instalat codul Google Analytics pe WordPress? Mai nimic, avand in vedere ca au fost doar 7 vizitatori. Am vazut cele trei tari de unde au venit, paginile vizitate si cam atat. Ma bate gandul sa mai instalez pe doua site-uri codul de urmarire si sa vad ce anume o sa observ. Atentie! Setati atent data pentru care se fac afisarile, sa nu va uitati la date vechi, de obicei implicit sunt afisate cu doua zile in urma!