Laptopul nu porneste: ce sa faci?

By | April 9, 2020

Nu va grabiti sa duceti laptopul la un centru de service daca nu se aprinde sau daca ecranul nu se aprinde. Folosind metode simple, in unele cazuri, puteti resuscita dispozitivul singur.

Diagnosticarea unui laptop este mult mai dificila decat diagnosticarea unui computer desktop. Acest lucru se datoreaza aspectului dens al componentelor din interiorul dispozitivului portabil. Prin urmare, multi utilizatori in caz de probleme se grabesc sa-si ofere gadgetul in centrul de service, unde vor fi efectuate reparatii. Dar nu va grabiti, pentru ca cel mai adesea puteti determina acasa ce nu este in regula cu laptopul. Cea mai frecventa problema este atunci cand dispozitivul nu porneste sau reporneste in mod regulat. Ne vom da seama ce se poate face singur, fara a apela la masuri disperate.

Alimentare
Foarte des, vinovatul „triumfului” este unul dintre elementele responsabile de alimentarea laptopului. Prin urmare, primul lucru de facut este sa verificati toate elementele unul cate unul. Incepand de la priza si terminand cu contactele din mufa incarcatorului.

In primul rand, asigurati-va ca priza functioneaza. Pentru a face acest lucru, incercati doar prize diferite in casa dvs. Daca nu este electricitate, incercati sa inlocuiti incarcatorul cu unul identic. Daca problema a disparut, fie cablul deteriorat, fie sursa de alimentare, fie contactele esuate sunt de vina pentru defectiune. In acest caz, este evident ca unul dintre articolele enumerate trebuie inlocuit, dar cel mai simplu este sa cumperi intregul incarcator. Daca laptopul functioneaza numai cand este conectat la retea, atunci bateria este de vina si trebuie inlocuita.

Afisare
In cazul in care auziti zgomot de coolere, dar nu exista nicio imagine, ecranul poate sa nu functioneze. Restul fierului este cel mai probabil in stare buna de functionare.

Cel mai dovedit mod este sa folosesti un analog. Adica trebuie sa conectati orice monitor si, daca vedeti o imagine pe ea, inseamna ca fie matricea nu este in regula, fie cablul de conexiune s-a deconectat. In primul caz, este necesara o inlocuire. In cel de-al doilea caz, priviti specificatiile laptopului, determinati modul in care dispozitivul este dezasamblat si unde se afla cablul in sine.

Unul dintre motivele posibile este esecul unei placi grafice discrete. In laptopuri, componentele se incalzesc mai mult decat in ansamblurile stationare, datorita dimensiunilor mici. Prin urmare, monitorizati temperatura si schimbati unsoarea termica la timp.

Un alt caz obisnuit este momentul in care laptopul se porneste, dar se blocheaza si reporneste in timpul functionarii.

Cel mai adesea, semnaleaza o defectiune hardware grava. De exemplu, un scurtcircuit care poate aparea din cauza prafului acumulat. Cele mai vulnerabile locatii de laptop sunt pe placa de baza. Prin urmare, curatati regulat gadgetul. In caz contrar, nu va fi posibila rezolvarea singura a problemei si totusi, va trebui sa duceti dispozitivul la un centru de service.

De asemenea, cauza poate fi supraincalzirea procesorului, care la temperaturi ridicate intra intr-o stare de protectie, pentru a nu da gres. Asadar, daca reporniti din greseala, acordati atentie senzorului de temperatura al procesorului si comparati citirile cu valorile recomandate indicate pe site-ul web al producatorului. Puteti citi mai multe despre temperatura procesorului aici.

Erori
Daca in timpul pornirii dispozitivului observati un ecran albastru sau un text pe fundal negru, acest lucru semnaleaza o defectiune hardware sau software. De obicei, codul de eroare este indicat in text la sfarsit. Exista un numar foarte mare dintre ele, deci nu exista o modalitate universala de a rezolva o astfel de problema. Tot ce ramane pentru tine – prin codul de eroare pentru a gasi o solutie pe Internet special pentru cazul tau. Adesea, majoritatea erorilor sunt foarte usor de rezolvat cu doar cativa pasi.