Cand vom avea standardul 5G in Romania

By | January 31, 2018

Deja ne-am obisnuit cu standardul 4 G, urmatorul pas pare a fi 5 G. In primul rand va trebuis a se aloce o frecventa pentru a putea implementa acest standard si la noi in tara, in rest sa spunem asa, suntem pregatiti. Parlamentul European a deci sa se finalizeze procesul pana in 2020, oferind banda de frecvente de 700 MHz. Evident ca nu ne impiedica nimic sa implementam mai repede, dar nici nu suntem obligati sa o facem incepand din 2020.

Cand vom avea standardul 5G in Romania

Se pare ca cei de la ANCOM – Autoritatea Nationala de reglementare in Comunicatii – va trebui sa se ocupe de licitatie dupa ce frecventa va fi libera. Ce aduce in plus noul standard 5 G pentru internetul de pe dispozitivele mobile? Pe langa o viteza net superioara, o latime de banda mult mai mare.  Evident ca si viteza este importanta, insa daca banda nu permite conectarea in conditii optime a mai multor dispozitive, nu ai facut mare lucru.

Cand s-a trecut la internetul mobil era vorba de telefoane, tablete si notebook-uri, azi avem zeci de gadget-uri care necesita conectare la internet si evident comunica intre ele. Deci este nevoie de mai multa tehnologie inclusiv in ceea ce priveste securitatea. Stiti ce nu inteleg eu? De ce nu se ocupa statul de securitatea pe internet, intr-un final din cauza ca multi nu se protejeaza, sufera inclusiv institutii de stat, se pierd date, etc. Daca am fi aparati la fel cum se intampla si in viata reala, de politie – am trai intr-un mediu mai sigur, mai bun!

5 G in Romania

Când vom avea standardul 5G in Romania