Diferenta majora intre SSD si HDD

By | October 26, 2018

De curand mi-am luat un laptop nou, desi cel pe care-l aveam era luat acum cateva luni, mai precis in martie. Am optat pentru Asus VivoBook x542UF, in locul unui alt Asus, dar cu 4 GB de memorie RAM si HDD in loc de SSD. Dupa cateva zile de folosinta va garantez ca merita, desi am o problema cu o tasta – “.” ramane blocat, dar fie apas mai delicat, fie folosesc punctul de la tastatura numerica – asta ca sa nu stau si sa astept pana vine din service, fara a avea garantia ca rezolva problema.

Diferenta majora intre SSD si HDD

Evident ca in lupta SSD vx HDD castiga primul, in primul rand la viteza, insa pierde la capacitate si pret. Daca la inceputul anilor ’90 un SSD era ceva ce sfida buzunarele, dupa mai bine de 16 ani de la lansare, este accesibil dar mai ales necesar. De ce? Pai pentru ca pe langa haraitul vechiului HDD, acum ai nevoie de viteza chiar si la simpla navigare pe FaceBook. Pare neverosimil, dar este adevarat, va garantez. Merge greu laptopul tau si tu nu stii de ce? Iti zic eu de ce: pentru ca ai putin RAM si un HDD in loc de SSD. Imi pare rau ca nu am facut teste pe rand, sa adaug mai intai RAM si apoi SSD si sa compar variantele.

Daca o sa vand noul  Asus VivoBook x542UF o sa fac probabil niste teste, desi as merge pana la urma pe aceiasi configuratie, dar pe alt producator. Daca ma gandesc ca am dat pe laptop 2.700 de lei in loc de 3.000 cat este acum la Altex, poate ma mai gandesc cu vanzarea si experimentele, pana la urma de dragul site-ului nu o sa vand laptopul. Concluzia mea? SSD-ul face toti banii, chiar daca este cam mic – doar 256 GB. Poate data viitoare – desi daca ai incarcate fisiere in mod decent, ajunge si capacitatea asta – cam atat avea vechiul meu HDD acum 13 ani. Un mare dezavantaj al SSD-urilor: nu au viata chiar asa de lunga ca a HDD-urilor vechi – am gasit unul de 80 GB ce merge si acum ca avionul, din 2008 si inca merge, fata de un HDD de acum 3 sau 4 ani – 1 TB de memorie care s-a ofilit total!

SSD versus HDD

Diferența majora intre SSD si HDD