3 din cele mai comune tipuri de componente electronice

By | May 16, 2020

Fiecare dintre componentele electronice are un rol specific si bine determinat in circuitele electronice si, in final, in dispozitivele electronice. Daca doar una din aceste componente ar lipsi sau s-ar deteriora, circuitul nu ar mai funtiona corespunzator, sau chiar deloc. Placile de circuite care se afla in computere si in alte dispozitive electronice au in spate echipe intregi de ingineri care se ocupa de proiectarea, dar si de constructia lor. Aceste echipe se ocupa de stabilirea componentelor electronice necesare pentru o placa de circuit imprimat in functie de necesitatile si modului de functionare a dispozitivului pentru care sunt proiectate.

Daca esti interesat sa afli mai multe lucruri despre componentele electronice si despre modul in care le poti utiliza in propriile proiecte, este bine sa incepi prin a intelege care este scopul fiecarei componente, cum functioneaza aceasta si care este rolul ei. Pentri inceput, iata cateva informatii despre trei dintre cele mai comune tipuri de componente electronice.

 Rezistoare si rezistente variabile

O placa de circuit functioneaza prin dirijarea tensiunii prin diferitele componente electronice, intr-un mod specific pentru a genera un anumit rezultat. Pentru buna functionare, unele componente electronice necesita o tensiune mai mare sau mai mica. Rezistentele sunt acele componente care regleaza tensiunea sau limiteaxa curentul care curge intr-o parte a unui circuit. In esenta, un rezistor este o componenta special proiectata pentru a fi un conductor slab de energie electrica. Exista diferite tipuri de rezistente electronice, iar capacitatea fiecareia de a rezista curentului electric este masurata in Ohm.

Rezistenta variabila este cunoscuta sub numele de potentiometru si se foloseste la butonul de control al volumului stereo. Acestea, pur si simplu, deplaseaza punctul de contact pe materialul rezistiv, variind nivelul de rezistenta la curentul electric.

 Condensator

Condensatorul este o componenta electronica cu rolul de stocare a energiei electrice. Acesta este construit din doua placi metalice separate printr-un izolator realizat din ceramica, mylar sau electrolitic. Capacitatea unui condensator se masoara in Faradas, ier tensiunea lui determina cantitatea de energie pe care o poate stoca.

Condensatorul se incarca atunci cand curentul de electroni curge de la o placa la alta. Pe masura ce condensatorul devine din ce in ce mai incarcat, in mod natural, curentul se micsoreaza, placa nemaiputannd retine electronii. Cand atinge aceasta limita, se considera ca acel condesator este incarcat, iar tensiunea din condensator este acum aceeasi cu cea a sursei.

Inductoare

Curentii de curent continuu se misca intr-o singura directie, exact ca un rau sau o apa curgatoare. Curentii de curent alternativ isi alterneaza directia de curgere in mod continuu. Un inductor rezista la schimbarile fluxului de curent, permitand curentilor de curent continuu sau de joasa frecventa sa treaca mai usor. In forma sa cea mai simpla, un inductor este o bobina de sarma asemanatoare unui solenoid. Pe masura ce curentul curge prin bobina, in jurul acesteia se creeaza un camp magnetic in care se pastreaza energia potentiala. In cazul in care sursa de alimentare este intrerupta, campul magnetic se disipa, eliberand energia potentiala.