De ce ai avea nevoie de o maceta?

By | November 15, 2017

Orice amator de drumetii presarate cu aventuri are nevoie de diverse scule, desi nu multi ar alege din start o maceta.

Oameni din intreaga lume folosesc maceta si variatii ale ei din timpuri stravechi, pentru vanatoare si pescuit, dar si pentru procesarea hranei si producerea altor ustensile. Fiecare maceta are minim sapte scule incorporate, descoperirea si utilizarea lor tine doar de imaginatie si exercitiu.

1. Varful
Varful poate gauri, razui, deschide cutii de conserve, si e desigur indispensabil la jupuire pentru vanatori.

2. Inceputul lamei
Varful lamei macetei e zona ideala pentru curatarea unei poteci, sacrificarea unui animal, sau, cu o mana ferma poate fi folosit chiar si la barbierit.

3. Curbura
A treia zona e folosita la taierea membrelor, doborarea copacilor, capete de peste sau vanat, sau la maruntirea carnurilor pentru mancare. Prindeti bine lama de partea superioara si o veti putea folosi pentru construit unelte sau curatat scoarta.

4. Lama interioara
Aceasta lungime de lama scurta e solida si usor de controlat, fiind perfecta pentru taieturi care necesita precizie, putand ascuti inclusiv niste creioane cu ea.

5. Lama boanta
Orice maceta va avea cativa centimetri neascutiti intre lama propriuzisa si maner. Aceasta parte poate fi folosita ca ciocan, pe amnar, sau pentru deschis sticle. Plasati degetul mare deasupra ei cand lucrati pentru precizie ridicata.

6. Ceafa
Partea superioara a macetei poate curata solzi, sparge nuci, sau bate cuie. De asemenea, daca maceta e folosita la taiat lemne, puteti bate pe aceasta zona ca sa ajutati la despicarea bustenilor. Unele macete au in aceasta zona zimti cu functie de fierastrau, un astfel de exemplu fiind maceta Bear Grylls.

7. Laterala
Pe inaltime maceta poate fi folosita ca lopata, latindu-se spre varf. Desigur, va fi o lopata rudimentara, dar destul de eficienta.