Diferenta dintre gazduire partajata si gazduirea dedicata

By | March 24, 2020

Esti novice in materie de gazduire web si esti in cautarea unei solutii optime pentru site-ul tau web? Ai parcurs optiunile existente deja de piata si ai constatat faptul ca exista numeroase planuri si posibilitati, tipuri de gazduire diferite, in special in ceea ce priveste gazduirea partajata si gazduirea dedicata.

Ce este gazduirea partajata si gazduirea dedicata? Care sunt diferentele dintre cele doua? Iti spunem totul in cele ce urmeaza.

 Gazduire dedicata inseamna ca ai devenit proprietarul al unui serviciu intreg – vei obtine, mai precis, un drept de utilizare al intregului server. Aici, niciun al site nu este gazduit pe server. Totul se afla sub controlul tau, de configurarile serverului si ale computerului la reglarile panoului de control.

Gazduire partajata inseamna ca site-ul tau web este gazduit pe acelasi server si pe acelasi hard cu alte site-uri web. Vei imparti resursele cu alti utilizatori cu alte cuvinte. Iata care sunt principalele diferente intre gazduirea partajata si gazduirea dedicata.

Resurse, configurare si gestiunea serverului. Cu gazduirea dedicata inchiriezi masina fizica si nu imparti material sau latime de banda cu alte site-uri web. Ai acces la resursele serverului, sa examinezi performantele si sa optimizezi setarile asa cum consideri ca este mai bine. A avea acces la radacina configurarii reprezinta un avantaj enorm daca executi unele aplicatii sau daca ai nevoie sa modifici mediul pentru nevoile specifice ale aplicatiei tale.

 Gazduirea partajata inseamna ca imparti spatiul serverului cu alte site-uri web si cu alte persoane ceea ce constituie o modalitate fiabila si rentabila pentru un site mai modest. Nu furnizeaza niciuna din optiunile de configurare personalizata mentionate mai sus.

Performanta. Cu gazduirea dedicata ai posibilitatea de a determina nivelul de performanta al serverului pe care l-ai ales precum si modalitatea prin care il admnistrezi. Drept unicul utilizator al serverului ai posibilitatea de a dicta distribuirea resurselor si configuratia materiala. Poti alege stocarea HDD sau SSD, numarul de procesoare si sistemul de exploatare (Linux, Windows) preferat. Performanta serverului pe un plan de gazduire dedicata este personalizabila si recomandata pentru cei care au nevoie de o putere suplimentara. Cu gazduirea partajata, reglarile si performantele nu pot fi personalizate. Diferenta este dramatica atunci cand vine vorba despre caracteristici de performanta si de optiuni disponibile.

 Securitate. Serverele dedicate sunt cele mai sigure din toate tipurile de gazduire existente. Gaduirea dedicata include adesea protectia DDoS precum si blocarea adreselor IP printre numeroase alte functionalitati indisponibile. Nu vei avea niciodata probleme de securitate cu serverul dedicat. Majoritatea serviciilor de gazduire web dedicata includ in egala masura stocarea RAID care asigura siguranta datelor tale si ca acestea pot fi recuperate in intregime in caz de ceva.

Serverele partajate ofera o securitate inferioara serverelor dedicate. Majoritatea furnizorilor incearca sa te convinga de faptul ca datele tale sunt sigure ca in oricare alt tip de gazduire. Adevarul este ca inchiriezi doar o bucata mica din hard disk deci esti responsabil pentru securitatea propriului tau site web.