Istoria Apple

By | February 20, 2020

Istoria companiei Apple incepe in anul 1976, cand la noi nici nu se vorbea de calculatoare personale, chiar daca initial datoria pretului numai personale nu erau. Doi prieteni, avand acelasi prenume: Steve Jobs si Steve Wozniak au pus bazele Apple Computer Inc.  Chiar daca Apple I a fost primul lor succes, abia a doua versiune a devenit populara si a ajuns sa satisfaca anumite nevoi noului tip de consumator. Totusi abia in 1980 firma a fost lansata la bursa, urmand ca apoi sa-si modifice si numele, in cel atat de cunoscut azi: Apple. Renuntarea la cuvantul Computer avea si o explicatie: productia lor s-a diversificat atat de mult incat denumirea nu-si mai avea rostul.

Istoria companiei Apple

Anul 1981 vine cu o tragedie pentru Apple, Steve Wozniak sufera un accident de avion si s-a retras temporar din activitatea firmei. Nu a fost o perioada prea buna pentru compania americana, Apple III nu a avut succesul scontat, asa ca mergand pe pierdere Steve Jobs a fost nevoit sa concedieze 40 de angajati – un numar mare pentru acele vremuri. Parea ca istoria scurta a acestei companii se termina aici. Doar ca nu a fost sa fie asa.

Anul 1983 vine cu schimbari la Apple, Djon Scully devine noul presedinte al companiei, insa curand apar disensiuni intre fondator si Djon. Anul urmator inseamna si aparitia primului model de Macintosh. In sfarsit soarele rasare pe strada lui Steve, dar in anul urmator dupa ce Jobs este medaliat de presedintele Ronald Reagan, paraseste firma fondata chiar de el. Declinul companiei contiuna, insa asta pana cand Jobs este rechemat la carma Apple. S-a intamplat in 1997, iar din 2001 incep sa apara primele inovatii: iPod, apoi iTunes Store, iar in 2007 apare primul smartphone: iPhone. La scurt timp va fi lansata si prima tableta sub marca Apple: iPad. Iata ca viziunile lui Steve Jobs au ridicat din nou firma pe val, azi fiind situata pe locul trei in lume la vanzarea de telefoane mobile.

Tinand cont ca Apple vinde un singur tip de telefon, mentinerea in top 3 mondial inseamna mult. DA, Steve Jobs a fost reticent la schimbarea dimensiunilor telefonului inventat de el, considerand ca este ideala. Poate ca asa era, insa concurenta l-a silit sa evolueze in directia dictata de piata. Mostenirea lasata de el daiune si azi, iar cand spunem Apple spunem deasemenea Steve Jobs!

Apple